Select Language
300

Nieuws

H. Upmann Connoisseur reeks!

We houden van H. Upmann!

Beste collega-aficionado’s,

We gaan maar meteen met de deur in huis vallen: we houden van H. Upmann!

H. Upmann is niet meteen een hip en sexy merk en toch weet het heel wat liefhebbers te bekoren. De fans weten vooral het typische zuivere en elegante palet van het merk te waarderen. Geen powerhouse, maar verfijnde elegante stijl. We like..

Misschien heeft het te maken met het feit dat het merk ooit in handen geweest is van een Britse importeur en dat het daarom meer aansluit bij het Europese palet. Wie weet?

Daarmee wordt al gelijk de vraag naar de oorsprong van het merk gesteld en daar zijn immers meerdere versies over die we u niet willen onthouden.

De ene auteur zegt dat H. Upmann verwijst naar Herman Upmann. Op de kisten staat dan ook een handtekening “H. Upmann” met de vermelding “This is my Signature” (waarbij je dan meteen zou kunnen afvragen wiens handtekening het anders dan wel zou kunnen zijn…). Andere auteurs stellen dan weer dat het merk opgericht werd door de broers Herman en August Upmann en dat de H. verwijst naar Hermanos of “broers” Upmann. Verder zijn er dan weer versies die stellen dat de eigenlijk familie “Hupmann” was en omdat de “H” in het Spaans niet uitgesproken werd deze dan maar van de achternaam gescheiden werd, maar dit komt dan weer in conflict met de vermelding “This is my Signature”.

Anderen zeggen dan weer dat de (H.)upmann broers bankiers waren. Dat zou evenwel niet correct te zijn. Het waren precies de neefjes die een bank hadden.

Hoe dan ook geraakte het merk in 1922 in handen van de Britten. Kwatongen beweren dat dat wel eens te maken zou kunnen hebben met de sequelen van de eerste Wereldoorlog. Feit is dat Duitsers toen alleszins niet overdreven populaire waren. Dus wie weet?

Nu, het merk heeft alleszins een bewogen geschiedenis achter de rug en wij kijken dan ook enorm uit naar de lezing die op het Habanos Festival zal worden gegeven over de geschiedenis van het merk.

Wie zo lang niet kan wachten kan alvast het uitstekende artikel lezen dat Claudia Puszkar in Cigar Journal publiceerde. Een absolute aanrader! Wij geven u de link mee: http://www..cigarjournal.co/index.php/us/archive/habanos-corner/1452-ausgabe-12013--wenn-die-herkunft-zum-verhaengnis-wird-ndie-h-upmann-manufaktur

Naar aanleiding van de lezing en de meest recente release staan we dan ook graag eventjes stil bij het merk en vooral de Connoisseur-reeks.

We zouden bijna durven zeggen: “iedereen kent de H. Upmann Connoisseur No 1”, maar dat is helaas niet het geval. Het is dan ook een sigaar die om de een of andere (onverdiende) reden onder de radar blijft. Nochtans heeft de sigaar de laatste vijf jaar (op 2012 na) telkenmale de maximumscore van 5 bandjes in het Franse sigarenmagazine L’Amateur de Cigare behaalt. Dat kan als palmares tellen.

In navolging van de H. Upmann Connoisseur No. 1 is hieraan recent een vervolg gebreid. Volledig in de lijn van Cubaanse logica geen Connoisseur nummer 2, maar een “A”: de H. Upmann Connoisseur A.

Het betreft een La Casa del Habano exclusive en is dan ook enkel maar verkrijgbaar in een La Casa del Habano.

De Connoisseur A kan gerust het grote broertje van de “Connie 1” genoemd worden. De Connoisseur No. 1 is immers een hermosos No. 4 (45 x 127), terwijl de “Connie A” een genios (52 x 140) is.

Anderzijds zijn de Cubanen dan wel weer zeer consequent in hun benaming. Zo ontdekten we recent nog een ouder cabinetje H. Upmann Connossieur No. 1. We hadden nooit kunnen vermoeden dat hier een vervolg aan zou komen nu de eerste batch van de H. Upmann Connoisseur A een knoert van een typo vermeldt. Zowel op de cabinetten àls op de bandje staat in koeien van letters Connossieur A! Er is ons al bevestigd dat deze typo recht gezet zal worden, maar tot nog toe zijn alle levering Connossieurs A. Een leuk hebbeding en wellicht een unicum.

Tot slot willen we vermelden dat – in het algemeen – H. Upmann sigaren heel mooi agen. In het begin zijn ze eerder mild en zacht, maar naarmate ze ouder worden winnen ze aan kracht (+/- 5 jaar) om dan na een periode van +/- 10 jaar weer mild, thee-achtig te worden.

Naast de Connoisseur No. 1 en Connoisseur A vinden we volgende vitola’s van H. Upmann zeer aanbevelenswaardig: 

- Majestic: 105 Euro per 25
- Half Corona (!): 105 Euro per 25
-,Lonsdale: 350 Euro per 25
- Noella (!): 325 Euro per 25 in een jar
- Magnum 46 (!) 285 Euro per 25
- Magnum 48: 350 Euro per 25
- Magnum 50: 350 Euro per 25
- Magnum 50: 660 Euro per 50
- Robustos EL2012: 375 Euro per 25
- Royal Robusto (!): 110 Euro per 10
- No 2 (!): 285 Euro per 25
- Sir Winston Churchill: 525 Euro per 25

Zij zijn allen nog bij ons beschikbaar. 

Aarzel niet om ons te contacteren. 

Met habanofiele groeten, 

Dominique & Frédéric,

La Casa del Habano Knokke - Gent